Zondagskind

Gepubliceerd op 4 maart 2022 om 09:00

Afgelopen woensdag besprak ik met mijn leeskring het boek Zondagskind van Judith Visser. Er hadden zich spontaan twee nieuwe leden aangemeld voor mijn leeskring, dus dat was gezellig!

 

Voor aanvang van de bespreking was ik bang dat we niet genoeg stof hadden om over te praten. Het boek is een autobiografie en misschien daardoor heel simpel opgezet: grotendeels chronologisch, één verhaallijn, één perspectief en ook qua thematieken nogal rechtdoorzee. 

 

Wat dit boek zo waardevol maakt, is dat het geschreven is door iemand die écht weet hoe het is. Er is al zoveel geschreven óver autisme, maar nooit door iemand die het aan den lijve ondervonden heeft. Ondanks dat het door bovenstaande verhaaltechnieken niet als heel literair ervaren werd, werd het goed ontvangen en voor een aantal was het een eyeopener: lezers die nu eindelijk snapten wat er in hun kleinzoon of kind omging! De gekozen vorm was natuurlijk ook de kracht van het boek: door echt in het hoofd van een kind met autisme te zitten, maakte je de wereld mee zoals zij. 

 

Zelf ervoer ik een dood punt in het midden van het boek, doordat je door alle anekdotes wel weet hoe de wereld voor haar is en hoe ze zal gaan reageren. De passages worden dan dus 'meer van hetzelfde'. Zodra de hoofdpersoon van de middelbare school gaat, een eerste liefde krijgt en een eerste baan krijgt, is dat dode punt voorbij, doordat je veranderingen in haar karakter en handelen ziet. Ze komt in nieuwe situaties en moet daarmee leren omgaan. Het is fijn om dat met haar mee te mogen maken.

Al met al hadden we meer dan genoeg stof voor de hele avond, mede doordat we de bespreking wat anders hadden aangepakt: niet zozeer gericht op analyse, maar meer op persoonlijke ervaringen met autisme. Twee van de leden hadden per ongeluk het vervolg Zondagsleven gelezen en dat leende zich perfect voor een vergelijking tussen jeugd en volwassenheid.

 

Het algemene oordeel van de leeskring voor Zondagskind is: heel waardevol en het zou goed zijn als iedereen dit zou lezen om meer begrip te creëren voor mensen met autisme. Door de vele herhalingen had het wat dunner mogen zijn (480 blz). 

 

De links op deze pagina zijn affiliatelinks. Dit betekent dat ik via bol een percentage van het aankoopbedrag krijg, maar dat het jou niets extra kost. Laat het kopen via de lokale boekhandel tot de overwegingen behoren.

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.